Recordaantal Nederlanders op WK 2021, maar Spaanse armada bezet podium

16 juli 2021

Lang verwacht, lang gevreesd dat het vanwege de corona pandemie in het water zou vallen, maar toch gekregen: het Wereld Kampioenschap J80. Van 4 tot en met 9 juli 2021 gingen 43 deelnemers uit acht landen de strijd met elkaar aan vanuit Rungsted, Denemarken. Het werd een uniek evenement met een recordaantal van vijf Nederlandse boten.

De Spaanse armada bleek sterk en bezette de volledige top 4, waarbij het team NeWind Foods met schipper Pablo Santurde del Arco zich Wereld Kampioen 2021 mocht noemen. De vijfde plek werd knap ingenomen door het Belgische team van Jacques Lemaire met de SeaJou2. De eer van beste Nederlandse deelnemer ging naar Red Herring kJe. Na een mooie serie, waarbij alleen een wier veld één keer roet in het eten gooide, eindigde het team van Egbert Vroom en Jan van Berne overall op de 14e plaats.

Een goede prestatie, zeker omdat dit het eerste WK in de J80 was voor Red Herring kJe. “In andere klassen hebben we wel vaker deelgenomen aan een WK. Toch gingen we hier zonder verwachtingen naartoe,” blikt Egbert terug. “Het was ontzettend leuk om zoveel boten aan de start te hebben, hoewel het daardoor wel lastig was om te starten in de goede hoek. We hebben veel gekeken naar de Spanjaarden. Volgens mij zit hun kracht in het sparren met elkaar. Dat doen ze steeds voor de race, terwijl ze daarna concurrenten van elkaar zijn. Soms lagen we vlakbij de nummer 1, maar dan zaten er toch weer twaalf boten tussen. Dat is wel echt de lol en uitdaging van one design zeilen! Het maakt dat je blijft finetunen en proberen en het is heerlijk als je dan uiteindelijk de snelheid in de boot vindt.”

Pressure cooker

Louis Kanters van team Jip kan dat beamen. “Bij het WK 2019 in Bilbao, Spanje, hadden we al ervaren dat het veld erg sterk is. Niet alleen vanwege de professionals, maar ook de amateurs zijn aan elkaar gewaagd. Het maakt dat je jezelf in korte tijd wil en moet verbeteren. Zo’n WK is gewoon een pressure cooker! We waren uiteindelijk 27e, maar er had meer ingezeten, aangezien we onze beste resultaten hebben verprutst met onder andere een Velocitek-overboord-manoeuvre en een UFD. Toch zijn we blij. We hebben duidelijke stappen gemaakt als team. Daarnaast is het gewoon een fantastische ervaring! Een echte aanrader voor iedere J80 zeiler!”

Het Wereld Kampioenschap vindt ieder jaar plaats, om en om in Europa en Amerika. Volgend jaar vindt het WK plaats in Newport, Noord-Amerika. In 2023 wordt er gezeild in het Spaanse Baiona.


Uitslag Nederlanders:

14e – Red Herring kJe

19e – Jeugdbende

20e – Sjees

25e – BabyJ

27e – Jip

Fotografie: Watersport Fotografie Monique Cornelis
Tekst: Ellen Hamelink | Hamelink Schrijfsels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.