J/80 klasse beleeft stevige winterstrijd op het Gooimeer

15 december 2021

Met vier van de zeven wedstrijden achter de rug, kan voorzichtig worden gespeculeerd over welk team er in maart vandoor gaat met de Frostbite Cup. Vanaf oktober vecht een groot veld J/80’s een verhitte strijd uit op het Gooimeer bij Naarden. Voorlopig is de eerste plaats stevig in handen van de nJord van Bram Adema, met sterzeiler Jildau Toornstra – Ter Horst aan het roer.

De organisatie kijkt terug op een fantastische serie tot nu toe. De eerste wedstrijddag werd gemarkeerd door licht weer. Na twee keer uitstel van respectievelijk twee en één uur, kwam er toch een beetje wind en was het mogelijk om te starten. “Het was alleen jammer dat door het vele uitstel de zuidelijke teams, waaronder de Belgen, niet de gok hadden gewaagd en thuis waren gebleven,” blikt Bernard Holsboer, penningmeester van de Nederlandse J/80 klasse en schipper van de Juul, terug. “Aangezien er 17 boten startklaar waren en echt stonden te trappelen, na een volledig winterseizoen dat in het water was gevallen vanwege de coronapandemie, besloten we ervoor te gaan. Het leuke is wel, dat de lichte weercondities ervoor zorgden dat de kaarten enorm werden geschud. Kijkende naar de uitslagen van die twee wedstrijden lijkt het complete veld gehusseld.”

Voor de tweede wedstrijddag mocht de organisatie zich verheugen op 24 J/80’s aan de start. Het was een grauwe, grijze dag, maar dat mocht niet deren. Met een prachtige windkracht 3 was het goed zeilen en werden er maar liefst vier wedstrijden gevaren. De eerste start leverde meteen een algemene terugroep op, waarna de zwarte vlag in de mast van het startschip ging en er die dag niet meer uitging. Het leverde de nodige ‘slachtoffers’ op…

Lokale windjes

Bij de derde Frostbite Cup ging dat een stuk beter en leverde geen enkele DSQ op. Opnieuw hadden de zeilers te maken met licht weer. Soms leek het erop dat de wind wilde aantrekken en kwamen er een paar flinke vlagen overwaaien, maar die waren van korte duur. De windjes leken erg lokaal en vergden veel concentratie van de teams. De JSB van Jorrit Beekman zeilde een mooie serie met een eerste, derde en vierde plek. En dat terwijl de JSB tijdens de tweede race stil kwam te liggen en schade opliep, door iets onder water…

Bernard: “Dat is wat je niet wil als organisatie, maar helaas hebben we niet alles in de hand. We hebben Rijkswaterstaat meteen op de hoogte gebracht en een boei geplaatst op die plek.” Op die manier kon Frostbite Cup 4 afgelopen zondag veilig van start met een recordaantal van 28 boten aan de start.

Mix van pro’s en amateurs

Wederom was dat een grijze dag met lichte wind en ditmaal met regen erbij. Toch werden er drie mooie wedstrijden gevaren met maar één valse start. De optrekkende mist zorgde ervoor dat er geen vierde pot werd gevaren. “We liggen keurig op schema met dit Frostbite seizoen, dus dat was ook niet nodig. Het is mooi om te zien dat de J/80 klasse bestaat uit enkele professionele zeilers en een grote groep amateurs. En dat alle teams zeer aan elkaar gewaagd zijn. Je eerste plek is nooit zeker en een klein foutje is vaak meteen fataal. Kortom, de strijd is nog niet gestreden. Op naar nog drie wedstrijdzondagen in 2022!”

Foto: Twirre Bogaard
Tekst: Ellen Hamelink | Hamelink Schrijfsels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.