Frostbite Cup verwelkomt Turks J/80 team

23 november

Het had niet veel gescheeld of de tweede Frostbite Cup op 6 november was afgelast. Gelukkig ligt het Gooimeer landinwaarts en kon de J/80 vloot rekenen op ‘maar’ windkracht 4, met uitschieters naar 6. Deze condities en de komst van extra teams zorgden voor een nieuwe energie op het water en leverde een bijna volledig andere top drie op dan tijdens de eerste wedstrijddag van het winterseizoen.

De drie dagwinnaars van de tweede Frostbite Cup

Team Don Juan startte met een zevende plek, maar maakte alles goed door vervolgens als eerste, derde en nogmaals als eerste over de finish te varen. Het leverde hen de eer van dagwinnaar op. Zij werden op de voet gevolgd door team De Sjaak en team Red HerringkJe.

Ondanks de ontspannen sfeer in het clubhuis van RZV Naarden na het zeilen, leek het erop dat er best wat teams een appeltje met elkaar hadden te schillen aan de bar… Dat viel ook Robert de Liefde op. Hij maakte tijdens deze tweede Frostbite Cup zijn entree in de J/80 klasse. “Iedereen is erg fanatiek. Daarnaast waren wij als team erg tevreden over het wedstrijdcomité. De baan lag er goed in, er werd snel doorgestart en daardoor waren we ook weer binnen voordat het echt slecht weer werd. Een top comité! En een wereld van verschil met wat wij in Istanbul gewend zijn.”

Robert is de nieuwe eigenaar van de JSB, de kampioensboot van regerend Nederlands Kampioen J/80 Jorrit Beekman. Met zijn inschrijving is de Frostbite Cup nog internationaler geworden, want dit team komt (deels) uit Turkije! De grote vraag is natuurlijk: waarom zou je in de Nederlandse winter willen varen, terwijl het in Istanbul nu nog heerlijk weer is?!

Ogen gericht op het WK

Het team vaart – naast de Frostbite Cup – tien maanden per jaar, iedere week in de monding van de Bosphorus. Alleen in januari en februari is het te koud. Als oude bekende van Frostbite Cup voortrekker Bernard Holsboer was Robert op de hoogte van het succes van de winterserie. Met het J/80 wereldkampioenschap in het Spaanse Baiona in het vooruitzicht, besloot het Turkse team de nog zes resterende wedstrijden in Nederland mee te varen.“Onze deelname aan het WK is nog niet helemaal zeker, maar in 1988 heb ik daar vlakbij het WK Vaurien gevaren en daar wil ik nog een keer heen. De Frostbite Cup is voor ons dus een opstapje naar het NK eind maart, de North Sea Regatta en als het allemaal lukt, ook het WK. De reden om ons voor te bereiden in Nederland is simpel; hier varen we eenheidsklasse. In Istanbul varen we ORC/IRC,” vertelt Robert.

Team Jerapi in actie in Turkije

Geduchte tegenstander

Met Robert heeft de J/80 klasse er een geduchte tegenstander bij. Robert voer ruim 15 jaar actief wedstrijden in de Vaurien, maar ook in de Valk en 470 was hij – onder andere samen met zijn broer Martijn – niet onverdienstelijk. Voor het nieuwe team heeft hij Martijn de Liefde en oude vriend Benny Kouwenhoven gevraagd om de deels Turkse crew aan te vullen. In de 470 klasse heeft Benny zijn sporen in de zeilwereld overduidelijk verdiend. Vanuit Turkije zijn er teamleden met onder andere Olympische, Admirals Cup en Volvo Ocean 70 ervaringen. Desalniettemin bestaat het team uit amateurs, volgens Robert.

Het team kijkt tevreden terug op het eerste optreden in de Nederlandse J/80 vloot. “Ondanks dat de verstaging te strak stond, ik een stuurfoutje bij de eerste start maakte, de gennaker twee keer onder de boot belandde, we onbedoeld betrokken raakten bij een stuurboord-bakboord akkefietje en we de coulance van een ander team mochten kopen met bier, eindigden we als zesde. We hebben zeker genoten van het evenement!”

De Nederlandse J/80 krijgt dezelfde naam als haar Turkse zusje: Jerapi. “Een combinatie van J/boats en therapie. Die hoef ik verder niet uit te leggen toch?! Deze Nederlandse J/80 is een goede boot, waar we zeker mee naar het WK kunnen. Onze boot in Istanbul is daar niet geschikt voor, met een zwemtrap achterop en te zware lieren. We kijken uit naar de komende Frostbite zondagen en het Jerapi team nodigt in 2023 enthousiaste J/80 zeilers uit om naar Turkije te komen om bijvoorbeeld de Bosphorus Cup op dat befaamde water mee te zeilen!”

Tekst: Ellen Hamelink | Hamelink Schrijfsels

Daguitslag van de Frostbite Cup – dag 2:

1 gedachte over “Frostbite Cup verwelkomt Turks J/80 team

  1. Pingback: Dutch J/80 Frostbite Cup in Full Swing! - JBoats Dealer Site

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.