Trim, trim, trim… North Sails deelt kennis

De speciale J/80 training door North Sails op zondag 19 februari 2023 werd gekenmerkt door een strak grijze hemel, maar dat maakte de training niet minder effectief. Met een keurig (zacht maar voldoende) windje gingen zeven teams het water op. Zij konden rekenen op gerichte aandacht van Sail Experts Wouter Köllmann, Tom van der Vecht en Jacco Huijgen.

Sail Expert Tom aan boord bij team Jip

De training was vooral gericht op trim. Bij de voorbespreking kwam de tuning guide ter sprake en rees de vraag; bij welke windkracht ga je naar een andere setting? Het antwoord: als je bent uitgetrimd. Dat konden de deelnemers op het water uittesten en bespreken met de Sail Experts. Er werden meerdere starts gedaan waarbij het erom ging om met alle boten op te lijnen. Op die manier konden de teams de krachten onderling meten en konden de Sail Experts observeren, tips geven en foto’s maken. In het voordewindse rak stapten zij een voor een bij de teams aan boord om de bevindingen aan de hand van de foto’s te bespreken.

Ook werden de teams uitgedaagd om ‘wing on wing’ te varen, waarbij gennaker en grootzeil voor de wind over een aparte boeg worden gevaren. Deze truc van onder andere de J/80 wereldkampioen 2022 (team Le Tigre) werd zeker uitgetest door de deelnemers.

De tweede helft van de training bestond uit meerdere korte wedstrijden, waarbij de Sail Experts wederom bij de teams aan boord stapten. Nu lag de nadruk meer op handling, taakverdeling, gewichtsverdeling en actief bezig zijn met het voltallige team. Deze opzet werd zeer gewaardeerd door de teams en maakte een lange, algemene debriefing overbodig. Tom: “Er was geen gemene deler wat alle teams kunnen verbeteren, dus dan is zo’n individuele aanpak veel effectiever.” En het maakte dat de borrel kon worden gebruikt waarvoor deze is bedoeld; onderling ervaringen uitwisselen met een drankje in de hand. Ook niet onbelangrijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.