Startprocedure optimaliseren met Quantum Sails

Tegen alle verwachtingen in bleek de weinige wind voldoende om een goede trainingsdag te hebben met Quantum Sails. Op zondag 5 maart 2023 gingen zes boten het water op om hun startprocedure verder te optimaliseren onder leiding van Quantum Sails’ Jelmer Bouw en professioneel zeiler Lennard Bal.


Maar liefst twaalf keer werd er gestart, waarbij er vier keer ook een up/down baan volgde. Als hoeveelste de teams over de eindstreep kwamen, daar draaide het niet om. De volledige focus lag vandaag op het begin: de start. Bij deze wind hamerde Lennard erop dat met deze zachte wind het vooral zaak was om de boot snel te houden. “Zeker in de laatste minuut voor de start mag je niet meer langzaam gaan. Bij meer wind kun je de prioriteit verschuiven naar de ideale plek op de lijn.”

Hoewel het sowieso altijd goed is om een strategie te hebben, volgens de Quantum Sails experts. In het begin van de training leek het er niet echt op dat veel teams een goed doordacht plannen hadden bij de start, maar dat werd gaandeweg de training wel beter. Lennard: “Eigenlijk moet je bedenken waar je naartoe wilt na de start. Daarnaast doe je wind checks op de lijn, layline checks en is het goed om een keer in racing modus over de lijn te gaan.”

Jelmer viel het op dat de trim van de masten ook beter kon. “Dit moet meer worden afgestemd op de windkracht. Vandaag stonden ze allemaal te strak. Daarnaast zagen we dat de statische gewichtstrim prima was bij alle boten, maar dat de teams nog wel meer kunnen doen met de dynamische gewichtstrim. Dit helpt ook om de boot beter te laten sturen.”

Bij de briefing bleek dat de training geen overbodige luxe was. Starten en op gang komen bleken voor sommige teams een uitdaging. “En dan ben ik op gang en kom ik bij Bob van de Fun Jr in de buurt!,” gaf een lachende Bernard Holsboer (team Juul) aan. Daar konden Jelmer en Lennard weinig aan doen, maar de training en de gemaakte filmpjes boden de nodige inzichten en inspiratie. Op naar de start van het Open Nederlands Kampioenschap!

Lennard Bal (links) en Jelmer Bouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.