Team Don Juan terechte winnaar Frostbite Cup 2022/23

24 maart 2023

De winter zit erop voor de J/80 klasse en het finale podium van de Frostbite Cup is beslist. Team Don Juan van de Gebroeders De Zeeuw was vanaf de tweede wedstrijddag de favoriet voor de titel ‘beste van het seizoen 2022/23’ en mocht de bokaal zondag 19 maart in ontvangst nemen.

Podium met kampioenen

Hoewel het winnende team geen sterke laatste dag beleefde – met een 1e, 8e en 6e plek – kon de Frostbite Cup hen niet meer ontglippen. Dat voorspelde ook wedstrijdleider Henk Schiltkamp voorafgaand aan de laatste wedstrijddag. “De top 3 is deze winter behoorlijk steady gebleken. Don Juan had voldoende marge, dus die 8e plek werd een aftrekrace en maakte niet meer uit voor de uitslag.” Team Fun Jr van Bob Jansen en team Joyride van Torsten Nullmeier mochten het podium betreden op de respectievelijk tweede en derde trede.

Voor de top 3 teams was het niet de eerste keer dat zij op het podium belandden. Alle teams hebben een paar keer het dagpodium behaald. Henk: “Maar niet iedere keer. Het dagpodium wisselde iedere wedstrijddag en dat maakte het echt leuk en spannend. Het niveau in de J/80 vloot is hoog, de teams zijn aan elkaar gewaagd, maar er wordt ook sportief gevaren. We kennen weinig protesten, het meeste wordt op het water met elkaar opgelost.”Helaas waren er op de laatste dag wel twee protesten. Aangezien deze geen invloed hadden op de top 3 werd besloten om deze op een later moment via een online call af te handelen. De totale uitslag liet even op zich wachten, maar staat nu online.

Terugblik op de eerste Frostbite Cup in oktober

De Frostbite Cup wordt iedere winter gevaren op het Gooimeer, vanuit de haven van RZV Naarden. Het aantal deelnemers is al jaren stabiel. Dit jaar mocht de organisatie 24 boten aan de start verwelkomen. Naast zeven wedstrijddagen organiseerden North Sails en Quantum Sails beide een dedicated J/80 training, in respectievelijk februari en maart, ter voorbereiding op het aanstaande Open Nederlands Kampioenschap eind maart. Wat daar gaat gebeuren, wordt ook nog spannend. Ondanks dat de winnaar van vorig jaar – team JSB van Jorrit Beekman – de J/80 had verkocht, is het team nu toch ingeschreven met een andere boot…

Score: 6 van de 7 dagen gevaren
Henk Schiltkamp kijkt in ieder geval tevreden terug op de afgelopen Frostbite Cup. “De eerste wedstrijddag in oktober maakte de aanwezigheid van het wier het nog wel lastig om een baan uit te leggen. Om het wier te omzeilen was de baan zeer kort en dus moesten er vier rondjes worden gevaren. De eerste wedstrijd besloot de nummer 1 van het veld om nog een extra rondje te doen en de hele vloot volgde!”Alleen in februari was de wedstrijdleiding genoodzaakt om de wedstrijden af te blazen vanwege te weinig wind. “Toen dachten we op zaterdagavond nog; misschien gaat het toch lukken. En dan is het pijnlijk als iedereen op zondagochtend paraat staat en het toch niet door kan gaan. Het winterseizoen kende een paar koude en natte dagen, maar geen extreme wind. Onderaan de streep hebben we volgens mij een prachtig seizoen achter de rug!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.