Na zware tegenstand: Joyride is J/80 Nederlands Kampioen 2024!

Het J/80 Open Nederlands Kampioenschap was spectaculair! En eigenlijk is dat nog een understatement… Met drie dagen wind en vlagen tussen de 15 en 34 knopen was het aanpakken geblazen voor de vloot. Na in totaal 9 races mocht team Joyride van Torsten Nullmeier zich J/80 Nederlands Kampioen 2024 noemen. Een titel waar flink om was gestreden de nummer 2; team Don Juan van de Gebroeders De Zeeuw.


Van 5 tot en met 7 april vormden het Gooimeer en Markermeer de zeilarena voor het J/80 Nederlands Kampioenschap 2024. Maar liefst 24 boten trokken ten strijde. Naast de bekende vloot die ook de Frostbite Cup winterserie meevaart, mocht de organisatie zich verheugen op buitenlandse teams uit België, Frankrijk, Duitsland en Turkije. Een waar ‘Open’ kampioenschap. Dat tot de laatste race spannend bleef…

Op de laatste dag stond team Joyride één puntje voor op team Don Juan, die vervolgens de eerste race won. Tijdens de tweede race werd de gelijke stand weer verbroken door winnaar team Joyride. Voor de Don Juan kwam het dus aan op de allerlaatste race om de titel te veroveren, maar het team eindigde in die race op een vierde plaats. Een aftrekwedstrijd weliswaar, maar de Joyride kwam als eerste binnen en won het klassement. De derde plaats op het podium werd ingenomen door het Franse team VADK Deme. De Fransen kenden een rampzalige eerste dag met een valse start, maar vochten zich snel terug vanaf de 14e plaats overall.

De J/80 Nederlands Kampioen 2024 in actie!

Zeilen op hoog niveau
Volgens wedstrijdleider Marcol de Klerk is er flink maar eerlijk gestreden. “Het niveau is hoog. Je merkt dat de vloot het hele jaar door vaart, in de J/80, maar veel deelnemers kom ik ook tegen in andere klasses. Iedereen is aan elkaar gewaagd, zeker bij de starts. De hele startlijn wordt benut, want geen enkele boot gaat tweede rang liggen.”

De weerscondities waren heftig, vertelt Marcol. “Vooral op de vrijdag en zondag ging het hard downwind met vlagen tot 33 knopen wind. Een derde (op vrijdag) en vierde (op zondag) race zat er toen niet in. Op zondag was er veel materiaalschade en er waren al wat teams uitgestapt door vermoeidheid. Dan moet je als comité beslissen dat het genoeg is geweest. Gelukkig waren de temperaturen wel zacht.” Voor de wedstrijdleider betekende het een weerzien met de J/80 klasse. Jarenlang was zij verantwoordelijk voor het J/80 veld bij de Grevelingen Cup, totdat de vloot zich verplaatste naar Naarden. “Het blijft een leuke klasse die zeer competitief is ingesteld.”

Bekijk de resultaten op: https://www.rzvnaarden.nl/results-onk

Tekst: Ellen Hamelink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.