Even inslingeren voor de J/80 teams tijdens eerste Frostbite Cup

2 november 2022

Reikhalzend kijkt de J/80 klasse uit naar komende zondag, naar de tweede wedstrijddag van de Frostbite Cup winterserie. Of het net zulk fantastisch weer wordt als op 9 oktober is de grote vraag. Dat kan bijna niet. Met stralend weer en redelijke steady windkracht 3 voltooide het veld maar liefst vier wedstrijden.

Dat alle teams even moesten inslingeren, dat was duidelijk. Een finish in de top vijf bij de ene pot, gaf geen garanties voor de wedstrijd erna. Kortom: er waren nogal wat wisselingen in het klassement na iedere gevaren match. Toch kwam er een duidelijke dagwinnaar bovendrijven: Team FunJr. De waanzinnige serie met een 5e, 2e, 1e en 2e plek heeft henzelf ook verbaasd, vertelt Bob Jansen van de FunJr. “We lagen echt net weer met de boot in het water, na een half jaar geen J/80 te hebben gevaren. Nu misten we deze dag wel wat sterke teams op het water, die normaliter voor ons liggen. En we hadden wat geluk ten opzichte van team Don Juan, waarmee we flink aan het ‘vechten’ waren. Maar het meeste hebben we gewonnen doordat we de wind goed doorhadden. Die draaide continue. Wind shifts van 15 tot 20 graden waren geen uitzondering, maar die zagen we goed aankomen.”

Thuishaven RZV Naarden

Team Don Juan eindigde op deze dag overall op de tweede plek, gevolgd door de Oant sJen. De dag werd traditiegetrouw afgesloten in het clubhuis van RZV Naarden, dat al jaren de thuishaven is van de Frostbite Cup. Bob Jansen prijst de organisatie. “Het is altijd goed geregeld. De plek in de haven, een niet al te vroege start om 11.00 uur en ook niet al te lang doorgaan, maakt het allemaal heel plezierig. Daarnaast blijft de J/80 klasse een goed veld houden. En het is een echte eenheidsklasse. Dat we de winterserie zo goed zijn begonnen, is helemaal leuk. Deze goede serie van vier wedstrijden pakken ze ons niet meer af!”

De eerste wedstrijddag mocht rekenen op 16 deelnemers van de in totaal 22 aangemelde teams. De reden: een aantal van hen waren in Newport (USA) voor de J/80 Worlds 2022. Onder hen waren het Nederlandse team Red HerrinkJe en de Belgische deelnemers. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees hier verder. 

De volledige uitslag van de eerste Frostbite Cup:

Fotografie: Twirre Bogaard
Tekst: Ellen Hamelink | Hamelink Schrijfsels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.